IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2009.01.09. 11:42 KGyST

Akik nem értik a Wikipédiát

Hh cikket írt a Webisztánon, amiben kevesli a Wikipédián megjelenő kötelező tananyagot. A cikk mögött lévő a logikával alapvető bajok vannak.

  1. Wikipédiázni egy hobbi, és mindenki olyan szócikket szerkeszt, amihez éppen kedve van. Ha valaki most "önfeláldozásból" ír két cikket (amiből a helyi kompánia egyet úgyis ízekre szed) akkor kb. egész életére letudja ezt, mint a Föld napi környezetvédő, aki ezen az egy napon otthon hagyja az autóját, a többi háromszázhatvannégyen meg nyugodt lelkiismerettel, környezettudatosan autózik. ("Én megtettem")  Ebből egy egyszeri cselekvés lesz, egy áldozat, és nem egy értékrend. Pedig ezt lehetne élvezettel is csinálni, persze más cikkekkel. Rövid távú előny, hosszú távú hátrányokkal. Magyarországon ismerős, egyébként.
  2. Ami sokakat érdekel, az megfelő mennyiségben jelen van. Az, hogy pl. Bibó István kurva rövid a WP-n (egyébként annyira nem az), az nem feltétlenül azt jelenti, hogy a Wikipédiával van baj. Jelentheti azt is, hogy Bibó Istvánnal van a baj, egy most hatalmon (itt nem csak a politikára gondolok, hanem általában az establishmentre) lévő kisebbség kultuszfigurája, aki a többieket a legkevésbé sem izagtja. 
  3. Mindez persze jelentheti azt is, hogy akinek éppen Bibó vagy Blaha számít kultfigurának, az kimarad a WP-ből. Analfabéta (számítógépesen, persze, vö computer literacy), vagy éppen nem szeretne betenni semmit a közösbe, állami támogatás nélkül.
  4. Aztán, hogy Karády Katalinról csak egy sírkő fényképe tud megjelenni, mert minden más kopirájtos, és így a Wikipédiára nem feltehető, ez meg egy másik logikáról kiállított szegénységi bizonyítvány, de ez már egy másik történet.

Az nem baj, hogy a WP-n nem a kötelező tananyag van. Azt letudtuk a középiskolában, elfelejtettük. Nekem nem hiányzik. Inkább az a négy-nyolc-tizenkét év, amikor csinálhattam (tanulhattam) volna valami értelmes-érdekes-használhatót is.

Szólj hozzá!

Címkék: wikipédia webisztán reflexió


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr28867138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása