IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2009.01.16. 09:50 KGyST

Wikipédia: a közeljövő

Miközben kis hazánkban az emberek egyik fele az épp most nyolc éves Wikipédiát megmenteni szeretné, a másik felük meg egyszerűen az áltudományok közé sorolja, a nagy Wikipédia háza tájén folyamatosan születnek a (szerencsére pozitív) hírek.

  • A belépési küszöb lejjebb szállítására a Stanton Foundation alapítványtól 890 000 dollárt kaptak a felhasználói felület fejlesztésére, a kezdőknek így nem kell megtanulni (az amúgy sem túl bonyolult) Wikikódot
  • A Yahooo! bejelentette, hogy a Wikipédiát integrálják a cég több projektjével, többek között a SearchMonkey szematikus keresővel, a Wikimedia Commonst pedig a Flickr-rel.
  • A Wikipedia Foundation sikeres gyűjtőakciójának köszönhetően a Commonson tárolt médiafájlok (jelenleg is 48 TeraByte) száma is alaposan megnőhet
  • Nemrégen indult a mobiltelefonokkal elérhető mobile.wikipedia.com, és elképzelhető, hogy nemsokára elindul a Spoken Wikipedia is.
  • Érdekesen akalul a Wikipédia háza táján a szerzői jogok vs. szabad felhasználhatóság- verseny, tavaly fizikusok tiltakoztak azellen, hoyg a Physical Review Letters nem akarta megengedni a publikációk online reprodukcióját, év végén a közismertté vált esetben az RNA Biology már kifejezetten javasolta, hogy a Wikipédiában is kivonatolják felfedezéseikat a biokémikusok (nyilván a világvégi újságnak jót tesz a forráshivatkozások által generált forgalom). Érdekes tipp, hogy az OpenOffice 2.3 feletti verziói a szöveget át tudják konvertálni a Wikimedia formátumra (File/Export, Mediawiki).

A konkurencia sem alszik, a Knol, kb. fél évvel az indulás után, elérte a 100 000. szócikket. (A Wikipédia évente kb. 500 000 szócikkel gyarapszik). Persze a verseny mindenkinek jó.

Szólj hozzá!

Címkék: web2.0 wikipédia


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr25881267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása