IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2009.02.15. 17:06 KGyST

A Netbook is csak egy PC

A Netbook nem más, csak egy olcsó PC - mondta Jen-Hsung Juang, az NVidia CEO-ja. Intel proci van benne és Windows XP-t futtat, némelyikbe vincseszter is került.

De a történet egészen máshonnnan indullt, az OLPC projekt eredetileg komoly kompromisszumok, kispórolt hardvereszközök (illetve beépített kurbli) árán próbált a népművelésre megfelelő, olcsó számítógépet készíteni. Az ötlet jó volt, a kivitelezés meg pocsék volt, így a sikert már az Asus aratta le az okosabban eltalált Eee PC-vel.

A gépre akkora kereselet indukálódott, hogy az eredetileg tervezett 200 dollár sokszorosáért lehetett árulni, így az eredeti kompromisszumokat sem kellett olyan szigorúan venni, a netbookok ma inkább divatból miniatürizált gépek, mint csökkent funkcionalitású, de bizonyos feladatokra alkalmas, hálózatorientált eszközök, és mint ilyenek, pont az eredeti feladataikat nem tudják maradéktalanul ellátni. Ma a legegyszerűbb példányok 50 000 Ft magasságában kaphatók, ez egy magyar iskolába még elfogadhatatlanul drágának tűnik, feleennyi viszont már beszélőviszonyban lenne az éves tankönyvcsomag árával, 3-4 évenként egy új géppel már komoly költségeket (és papírt, utánajárást, stb) lehetne megtakarítani.

Ha egyszer lefut a divathullám, és ezek a gépek tényleg ezt fogják csinálni, amire terveztettek, a processzort jobban kihasználó, a gépre jobban optimalizált Linuxok, pár giga flashmemória (akinek több kell, bedug egy pendrive-ot), Wifi, BT lesz az összes felszereltség, esetleg opcionális akkumulátorral, (viszont használható felbontású monitorral).

Azon meg el lehet lamentálni, hogy nem lettünk-e megint egy álommal szegényebbek, mert a netbookok elterjedése jelentheti azt is, hogy az egyre nagyobb teljesítményű asztali gépek világának, melyek egy idő után, növekvő számítástechnikai teljesítményük miatt, minket, embereket is leköröztek volna, befellegzett, oda lett a mesterséges intelligencia, hasonlóan más befuccsolt jövő-igéretekhez, például a csillagközi utazáshoz meg a robotokhoz képest.

Szólj hozzá!

Címkék: olpc netbook


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr37944719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása