IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2009.03.23. 17:22 KGyST

FriendFeed Notifier: a programok használhatóságáról és az RSS jövőjéről

Ellentétben konkurenciával, a FiendFeed igyekszik többet kihozni az RSS-ből, mint amire eredetileg tervezték.

Az RSS, mint protokol alkalmatlan arra, hogy segítségével gyorsan zajló eseményeket kövessünk, az RSS-olvasók nem szeretnek 5-10 percnél gyakrabban frissíteni, és az összes, egyébként ritkán frissülő forrás folyamatos csekkelése sok erőforrást igényel. A FriendFeed emiatt a SUP-ot (Simple Update Protocol) is használja, így az RSS következő frissítése nem 10, 30 perc vagy akár több nam múlva, hanem másodperceken belül megtörténik, így szinte valós időben jut el a hír a klienshez. Arról nem is beszélve, hogy a Friendfeen "házon belül" megold olyan problémákat, mint az autentikáció, amit az RSS-kliensek, kb 5 év fejlődés és az elterjedés csodavárása után, még 90%-ban nem tudnak.

A Friendfeed újonnan fejlesztett kliensprogramja, a Notifier felhasználói interfésze is ennek megfelelő, ha esemény van, figyelmet követel magának, egy új popuppal (nem ablakban, hanem buborékszerűségben, ami 8 másodperc múlva eltűnik) és egy klikkeléssel már a böngésző új fülén járunk. Se több, se kevesebb, mint ami kell, a híraggregátor nem keveri magát össze a böngészővel (mesés).

A program megvalósítja azt, amit 2009-ben elvárnék egy programtól, az Adobe Airnek köszönhetően többplatformos, bár (korrekten használt, szétválasztott rendszergazda/kisfelhasználóvan működő) Windows alatt gyakorlatilag lehetelen bűvészkedés nélkül telepíteni, mint akármelyik másik programot (a Windowsok lélekben még mindig egyfelhasználós rendszerek). Az Air (vagy a Notifier, ki tudja, melyik) ráadásul mindig megpróbálja magát frissíteni, és ez állandóan jogosultság-problémákba ütközik. Indítás és suspend után meg alapból inaktív, mindig "be kell tolni", hogy menjen. Utána viszont már jó.

Ha ez egy béta, akkor oké.

Szólj hozzá!

Címkék: web2.0 rss


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr351004027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása