IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2009.04.07. 18:58 KGyST

Növekedés: amit a Wikipedia tud, Linux meg nem

A Wikipédia fejlődése nyilvánvalóan más dimenziókban zajlik, mint sok más szolgáltatásé, mire a potenciális konkurencia ráébredt a létére, már sokszorosan nagyobb tartalommal és felhasználóbázissal rendelkezett, napjainkra az angol kezd kifogyni a megírható szócikkekből. Ezzel szemben a Linux piaci részesedését már vagy 15 éve méricskélik a Windowséhoz, mindig a következő éveket megjelölve a nagy áttörés valószínű időpontjának, de mégsem sikerült kimutatható változást elérni.

A két projekt fejlesztésében rejlő különbségek akkorák, hogy az informatikai rendezerek szinte két végletét jelenik: a Wikipédia szinte szívje magába a tudást, olyannyira, hogy mára gyakorlatilag elfogytak az angolul megírható szócikkek, ezzel szemben a Linux története folyamán folyamatosan ugyanakzokat az akadályokat képtelen áthágni.

  • A legfontosabb, hogy csak egy Wikipédia létezik (igaz, több nyelven) azaz, meglepő módon, a monopolhelyzet végülis elősegítette a köz javát, mert minden tudás egy, átjárható helyre összpontosul. A számtalan, egymással (például az eltérő csomagkezelés miatt) többé-kevésbé inkompatibilis Linux-disztribúció ezzel szemben olyan, átjárhatatlan miniállamokat eredményezett, ami sok szempontból a szerzői jogokkal és szabadalmakkal terhelt világhoz hasonló. A Wikipédia egy monopóliumnak tűnő szabad világ, míg a Linuxok a szabadságnak álcázott tehetetlenség szimbólumai. Egyébként látva az Ubuntu fejlődését, komoly esély van rá, hogy megtörje a jeget.
  • A Wikipédia maga a koncentrált, jól szervezett tudás fellegvára, a Linuxra ezzel szemben a látens, informális, megtalálhatatlan, kibogozhatatlan tudásmorzsák utáni keresgélés a jellemző. Nincs egységes tudásbázis (de szétszórt sem igen: fórumokon kell gurukat kérdezgetni, akik válaszukban a guglizást javasolják), ami lenne, az is a felhasználóknak íródott elsősorban, holott a hardverproblémák megoldásában például kevesen akarnak közvetlenül részt venni, rábíznák azt a gépre.
  • Míg a Wikipédia használata magától értetődően indul, és könnyű beleveszni, a Linux bármilyen fokú használatát nehéz elkezdeni és továbbfejleszteni (minden az oprendszer újratelepítésével kezdődik, a nem-archiválhatóság és nem-visszaállíthatóság miatt - "el ne rontsam" - meglehetősen kevés hely jut a kísérletezésenek, a módosításnak). A kevés felhasználó elhanyagolható része vesz részt érdemi fejlesztésben.
  • Általában igaz az, hogy a Wikipédiánál egy hiba előidézéséhez (akár a vandálkodás esetén) sokkal több erőfeszítésre van szükség, mint a helyreállítáásához (a teljes archiválhatóság áldása), addig a Linux esetében egészen kis félrenyúlások is okozahatnak komoly, napok (nálam évek) alatt megoldható bajokat. Ami azért furcsa, mert a programok, konfigfájlok, főleg a mai nagy háttértárolókon, elhanyagolható helyet foglalnak el, csak ezeknek az archiválására volna szükség.
  • A kísérletezés lehetősége: a Wikipédián az ember akkor is belevág egy szócikkbe, ha teljesen bizonytalan, hogy be tudja-e fejezni. Megteszik mások helyette. Egy oprendszer konfigjánál ez elképzelhetetlen.

A nagy kérdés persze az, hogy sikerül-e egyszer olyan oprendszert (vagy általában, szoftvert) írni, amelynél megoldott a "kockázatmentes" továbbfejlesztés vagy változtatás, amely olyan hatékonyan tud apró hozzájárulásokat is hasznosítani, mint a Wikipédia.

9 komment

Címkék: web2.0 linux wikipédia


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr72906958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

charlie 2009.04.08. 11:01:11

Oprendszer konfigurálása nem a felhasználóra tartozik, hanem a szakemberre.

Ottthon is nekiállhatunk villanyt szerelni, aztán vagy lesz belőle valami vagy nem, de azt is szakemberre bízzuk.

Ezt is arra kell(ene)

Csutkaa · http://flickr.com/photos/csutka/ 2009.04.08. 16:18:23

Azért jobb helyeken megmondják a triviális dolgokat is, nem a googlizást javasolják...
Aki pedig évek alatt tud megoldani egy problémát, az ne használjon linuxot. Nem kell mindenkinek azt használni. Amúgy nem sok értelmét látom az összehasonlításnak, az egyik egy oldal, a másik egy oprendszer... persze a hiba bennem van.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.08. 16:51:07

Almát a körtével hasonlítgatsz lelkesen.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2009.04.08. 17:55:38

@agyvihar:
Gyümölcs, gyümölcs.

Másképp feltéve a kérdést: hogyan lehet az almából körtét csinálni.

@charlie:
Ezeket a szakembereket szeretnénk kiváltani. Erre való a Linux és a Wikipédia is, végülis.

@Csutkaa:
Hát, én tudok pár dolgot, amit '97 óta nem tudtam megoldani, kezdve a winmodemekkel...

charlie 2009.04.08. 18:19:58

@KGyST: akkor viszont ne tessék panaszkodni.

a szakembert nem véletlenül hívják szakembernek...

ha mindenki mindent maga akarna megcsinalni az atyauristen ideje se lenne elég azt megtanulni és profi szinten megvalósítani.

charlie 2009.04.08. 20:29:16

@KGyST: az már MI-t követelne. Az meg belátható időn belül nem lesz.

radiris 2009.04.17. 14:39:34

"A Wikipédia maga a koncentrált, jól szervezett tudás fellegvára..."

Ugye, ez poén volt?

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2009.06.03. 02:42:17

@agyvihar: Nem almát a körtével, hanem dobostortát vitorláshajóval.

@KGyST: Holmi, holmi.

Ha a Linux és a Wikipédia a szakemberek kiváltására van(?), akkor vedd meg mondjuk a Haszonnövények Kertészeti Naptára 2009-et, vegyél mellé egy szép rotációskapát, lehetőleg pirosat, aztán ne is vásárolj többet zöldségesnél! ^^
süti beállítások módosítása