IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2009.05.30. 10:27 KGyST

Google Wave, a szükségtelen kütyü

A Google egyesítette az e-mailt, a chatet, a Wikipédiát, a fórumokat, és mindent, ami jó az internetben, úgy mondják. Megalkották az e-mailt, ami akkor lenne, ha ma találták volna fel. Sajnos, nem ma találták, fel, és attól félek, ez így is fog maradni. Amit csináltak, az egy kommunikációs megoldás rossz hangsúlyokkal.

A demo alatt megkülönböztetett figyelmet kapott a valósidejűség. Ez nem annyira fontos, mint amilyennek látszik, ha pl. nincs mobil hozzáférés, nem lehet kihasználni. Aki épp nincs gép előtt, azzal úgysem lehet valós időben kommunikálni, márpedig az átlagembernél nincsen mindig bekapcsolt gép. Bekapcsolt telefon viszont van, és erre rá is jött a Twitter, aminek a fejlesztői nagy hangsúlyt feketettek arra, hogy mindenhonnan elérhető legyen. Ennek volt ára a 140 karakter.

Wave izgalmas vonásai a bemutatott gadgetek és robotok: ebből még ki lehet hozni sok mindent, a nagy kérdés viszont az, hogy kell-e a Waves a robotoknak, nem tudnak-e nélküle ellenni? Mért nem lehet egy azonnali helyesírásellenőrzőt egy e-mail vagy chatprogramba integrálni? Ehhez nem kell Wave, bár a szerveren tárolás kétségtelenül célszerűnek tűnik.

A Wavesben rejlő lehetőség (amire viszont nem történt egy szónyi utalás sem), az, hogy a blog- és fórummotorokat alkalmassá tegyék a Wavelésre, azaz, egy fórum egy topikja mostantól egy Wave-ként látsszon, és én ezen a felületen kommunikálhassak, taggelhessem a fórumot és annak bejegyzéseit, azaz a fórumokon megkaphassam a Wave-ben hozzáadott funkcionalitást. Ennek lenne értelme, mert így egy rosszul szervezett tartalmat idővel "gatyába lehetne rázni", el lehetne jól rendezni.

Ez viszont biztos, hogy nem fog bekövetkezni, egyszerűen túl macerásnak tűnik, és a Google prezentációban sincs rá utalás. A Waves fő problémája, hogy ez egy újabb, fölösleges kütyü: azoknak jó, akik már unják a régit, a nagy többségnek, akiknek minden újat megtanulni fárasztó, ez is csak egy púp lesz a hátán.

Öszességében úgy látom, hogy csináltak egy n+1-ik azonnali üzenetküldőt. Geekeknek jó lesz, egymás között.

2 komment

Címkék: web2.0 google kritika


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr991152833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.06.08. 19:57:10

A Wave-ben az a pláne, hogy csináltak egy protokolt, amiből sokféle dolgot ki lehet hozni. Arra, hogy milyen alkalmazások fognak ráépülni, a demóból csak szőrmentén lehet következtetni.

A Wave lehetőségei csak akkor fognak kibomlani, ha elkezdik használni az emberek, és fejlesztenek rá. Akkor fogjuk valójában megtudni, hogy mire is lehet használni ezt az egészet.

Én nem írnám le előre.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2009.06.08. 19:59:39

Én attól félek, hogy reprodukálják majd azt, ami idáig is volt, oszt' jónapot.
süti beállítások módosítása