IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2009.06.25. 18:04 KGyST

Twitter: szinguláris sebesség

Ahogyan a rövidebb ideig élő állatfajok gyorsabban reagálnak a környezetük változására, rugalmasabbak, úgy a Twitteren (köznevesülve: twitter), rövidebb ciklusideje miatt, is sokkal gyorsabban jönnek elő olyan jelenségek, amelyekre más webes szolgáltatásoknál hónapok, akár évek alatt kell reagálni. Emiatt a Twitternek egyre gyakrabban kell ad-hoc döntéseket hoznia, ötletszerű szabályokat alkalmaznia. Azt lehetne mondani, hogy a kormány egyre kevésbé van a cég kezében. Például:

  • Sokkal gyorsabban lehet nagyszámú (mondjuk, egymillió) kapcsolatot szerezni, akár szoftverekkel is, ezt mostanában megpróbálják szankcionálni, kérdéses hatékonysággal
  • Unatkozó tömegek néha hülye, ízléstelen topikokat dobnak fel, amelyek rövid időre felbukkannak a Trending Topicsban is, ezt cenzurázni akarják.
  • Az iráni sajnálatos események során a Twitter nyakig belekeveredett a nagypolitikába, keresztbe tett a napisajtónak, és még a tervezett karbantartást is el kellett halasztania, felteszem, a cég akaratától teljesen függetlenül. (Kíváncsi vagyok, mikor fog egy rezsim annyira védekezésre kényszerülni, hogy tömegesen blokkolja a korszerű médiát, ezzel végül tömegeket víve az utcára, akik kivácsiak, mi van)
  • Sokkal gyorsabban épülnek fel új közösségek, alakulnak ki új konvenciók (pl. hashtag). A tömör forma rákényszerít a rövidítésre, a közvetlenség és sallangmentesség pedig újítókészséget szül. Ami nem esik mindig egybe a cég akaratával.

Mindez az utóbbi egy-két hét termése. A Twitter (és részben a Facebook is) egyre inkább olyan dolgokkal kell, hogy foglalkozzon, aminek semmi köze az informatikához, de lassan a webkettőhöz sem. Mintha ezek a közösségek új társadalmi mechanizmusok kísérleti terepeivé kezdenének alakulni. Az embernek ilyenkor a technológiai szingularitás jut az eszébe.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr921208302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása