IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2010.08.25. 17:29 KGyST

Villámok fényképezése CHDK-val, 1. rész

Ez egy három részesre tervezett sorozat második része, a második rész itta harmadik itt van.

Már többen kérték, hogy írjam le, hogyan fényképezem a villámaimat. Az első részben a szükséges szoftverek istalljáról és beállításairól lesz szó.

A CHDK (Canon Hack Development Kit) a Canon kompakt (Ixus és Poweshot) gépeihez készült amatőr firmware-módosítás, mely, az extra opciók mellett programozható is, a vele használható gépeket alkalmassá téve jó pár izgalmas feladatra, többek között villámfotózásra is.


***FIGYELEM!!! A CHDK-t a gyártó nem támogatja, használata a garancia elveszésével járhat, csak saját felelősségre használható!!!*** (Állítólag biztonságos)

Előnyei a többi módszerhez képest:

  • Teljes értékű fényképeket produkál, ellentétben a videokamerával felvett és kivagdosott képekhez, itt megkapjuk a fényképezőgép felbontását és teljes dinamikai tartományát (pl. raw képek készülhetnek)
  • A villám kisülésének időpontjában exponál, kiküszöbölve a hosszú expozíciós módszerek problémáit (pl. nappal is lehet vele dolgozni)
  • Automatikus (kényelmes)
  • Hatékony, viszonylag kevés szemetet termel

Hátrányai:

  • Csak kis (gyenge) gépeken elérhető, a komolyabb (DSLR) gépeken tudtommal nem.
  • Nem megoldott USB-n keresztül más gépek vezérlése - pedig ez lenne az igazi

A CHDK innen tölthető le, figyelni kell a kamera típusa mellett a firmware egyezésére is. A zip-et fölösleges kicsomagolni.

A programot memóriakártyára a Cardtricks nevű programmal telepíthetjük (formázza a kártyát, azaz minden adatot töröl!), innen bootol fel mindig a fényképező bekapcsolásakor. Aki lusta elolvasni a fórumbejegyzést, annak itt egy link a legújabb, 1.44 verzióra (az utsó szerkesztés 2009 februári, azaz a proggi elég stabil, nem fog hetente változni). A CHDK pár száz kB helyet foglal csak el, marad bőven hely a fényképeknek.

A memóriakártyát a fényképezőgépbe helyezés előtt írásvédetté kell tenni, a gép innen tudja, hogy bekapcsoláskor a CHDK-t kell töltenie (egyébként a kártya normál memóriakártyként működik, a gép nem veszi észre a CHDK-t). A CHDK futása közben a gép az írásvédettség ellenére minden további nélkül tudja írni a kártyára a készülő képeket.

Ha a CHDK felment, jöhet egy mozgásérzékelő szkript telepítése, én az MDFB-t használom (ez is 2008-ban frissült utoljára, a régebbi verziók problémásak voltak, itt a folyamatosan frissített fórumbejegyzés linkje, ahonnan elérhető a kurrens szkript). A szkriptet kicsomagolás után fel kell másolni a memóriakártyára, célszerűen a /CHDK/SCRIPTS könyvtárba, a CHDK ugyanis ott keresi először.

0,14 sec, már bőven elég

Egy kis tesztelés: miután megértettük a CHDK használatának alapjait (pl. a Quick Start Guide átfutásával), töltsük fel az MFDB szkriptet, egy géppel menjünk el erre a webcímre, és mérjük le, milyen reakcióidőt tud a kamera (nekem 0,09-0,15 másodperc a jellemző, jobb kamerákkal ez leszorítható akár 0,05 másodpercre is). Célszerű 0,30 másodperc alá lemenni a különféle (következő posztban részletezett) paraméterek kisérletezgetve történő optimalizálásával.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr622247253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása