IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2009.02.11. 18:56 KGyST

Veszprémi gyilkosság: a kommentálás halála

A Veszprémben történt gyilkosság sajátos hozadéka lett, így webkettőügyileg, hogy jópár szájt pánikszerűen tiltotta le a kapcsolódó cikkek kommentálhatóságát. Az összes létező blog és fórum pont akkor csődölt be, amikor a legnagyobb szükség lett volna rájuk: amikor viszonylag sok ember nyilvánított (volna) véleményt egy igazán releváns ügyben. Nem győzték a moderálással.

Az, hogy bármilyen cikkhez csak megfelelő vélményt lehet fűzni, nem baj, (irányított szólásszabadság, mondhatnánk, a honvédségi irányított szabadidő = fegyvertisztítás mintájára), de akkor vagy moderáljanak elegen, vagy hagyjanak mindenkit megszólalni. A hozzászólások letiltása egyébként senkit nem lepett meg, mindenki természetesnek vette, hogy van, amikor a moderátorok nem bírják az iramot, ez a kommentálhatóság ára.

Aki látott már webkettőt bekapcsolva, akár távolról, az tudja, hogy az egész arról szól, hogy ha nincs pénz valamire, azt ki kell szervezni, a közösség majd megoldja ingyen. Az egyik fele boldog, hogy csinálhatja, a másik fele boldog, hogy nézheti. Most érhettek volna be azok a változások, amiket a tengerentúlon pár éve már bevezettek, és amellyel megoldották, hogy a blogok és fórumok nagy tömegű kommentel is meg tudjanak birkózni, illetve az ott megjelenő információ ne egy ömlesztett katyvasz legyen, hanem értelemmel bíró információ. Ezek:

  • Közösségi moderáció bevezetése: a blogger/cikkíró a hűségesebb kommentelőire (többre) moderációs jogokat ad. Ha ketten moderálnak, kapásból feleannyi lesz a munka, ugye.
  • Hozzászólások elsűlyeszthetősége: Ha a legújabb hozzászólások jelennek meg legfelül, és jogot adunk minden felhasználónak ahhoz, hogy minden egyes hozzászólást eggyel lesűlyesszen illetve eggyel felemeljen (azaza hozzásólások eredetileg időrendi sorrendjét befolyásolják) akkor előbb-utóbb hozzászoknak, hogy a legrelevánsabb információ van legfelül, a legkevésbé relváns pedig legalul, és az egészhez nincsen szükség túl nagy felhasználói munkára (gombokkal értékelni a legkönnyebb), azaz feltehetóen viszonylag sokan fognak ebben részt venni. Így dolgozik pl. a Wired is. Célszerű lehet (illetve ilyen esetben adódik), hogy a threadelést megengedjük, a válasz-hozzászólások magukkal emellve az eredetieket, feltűnőek maradjanak. Elegendő aktív felhasználó esetén a gyenge hozzászólások hamar lesűlyednek, a fontosak meg fentmaradnak a tetején.
  • Meg lehetett volna próbálni, hogy minden egyes felhasználó egyszerűen eltüntethesse bizonyos másik felhasználók hozzászólásait a saját felületéről. Csökken a zaj, ha a hülyéket nem kell végigolvasni, de mégsem kell kimoderálni őket.
  • Nehéz elképzelnem az is, hogy a trollokat, ha már bannelték valahonann, mért nem lehet újabb regisztrációjuknál megvárakoztatni. IP alapján azonosítható, hogy valszeg ugyanarról a gépről jön-e egy új regisztrációs kérelem, nem nagy kaland egy-két napot vagy hetet váratni a megerősítő levéllel.

Nem értem, na. Ezek kevesebb munkának tűnnek, mint a folyamatos moderálás.

Szólj hozzá!

Címkék: web2.0 web kommentálás


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr4937467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása