IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2009.02.24. 19:48 KGyST

Amiről az informatika megfeledkezett: a jegyzetelés lehetősége

Amikor papír kerül a kezünkbe, ritka, ha nem merül fel, hogy jegyzeteljünk rá (talán a csomagolópapírra nem). Ha megtalálunk valamit a telefonkönyvben, bekarikázzuk, ha kapunk egy faxot, rárajzolunk, ha könyvet olvas a bölcsész, belejavít. A legtermészetesebb, hogy az információ által indukált gondolatainkat oda írjuk, ahonnan az ötlet jött, rá a papírra, így minden egy helyen van.

Az informatika, bár már vagy 30 éve a papírmentes iroda ábrándja hajtja, erről a legelemibb tulajdonságáról (leszámítva pár szoftvert, azok viszont rosszul valósították meg) teljesen megfeledkezett: akármilyen fájlt nyitunk is meg, lehetetlen rá jegyzetelni:

  • Nincs olyan program, amivel ezt meg lehet tenni, mert bonyolult (filmek)
  • Nem értünk a program használatához, mert az bonyolult (AutoCAD)
  • Tönkretesszök vele az eredetit (pl. grafika)
  • A nézőprogrammal csak olvasni lehet, írni/menteni nem (Acrobat Reader)
  • A tartalom dinamikusan változik (web)

Szerintem könnyen belátható, hogy óriási hiba volt, valamikor az első grafikus oprendszerek idején, (Akkortájt volt olyan "kegyelmi pillanat" talán utoljára, hogy mindent a Microsoft programjai intéztek, azaz ekkor még kvázi-szabványt lehetett volna csinálni, amit utóbb mindenki követ.) legkésőbb a Win 95-höz nem adtak egy olyan programot, ami leginkább az oprendszernek komponense, és tudja a következőket:

  • Bármilyen fájlt megnyit valahogyan csak olvasásra, illetve együttműködik az olvasóprogramokkal
  • Szabad vonalakat, nyilakat, szövegeket és hiperhivatkozásokat kezel
  • Laikusoknak sem kell megtanulnia, például közös interfész minden elképzelhető fájlhoz és programhoz, vagy közös program minden fájlhoz
  • Az eredeti fájl nem sérül, ha jegyzetelünk, de a jegyzet nem különül el annyira, hogy elkallódjon (pl. egybe tömörített fájlok, meta-adat vagy layerek)

Nehéz lenne ezeket a követelményeket egyszerre kielégíteni, főleg a néző program és a "skiccelő" integrációja tűnne kalandosnak.

Mindenesetre igény, az volna rá.

2 komment

Címkék: infilozófia


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr17963716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aDoayen@HWSW 2009.02.25. 10:01:45

Tudom, hogy nem ultimate megoldás, de a OneNote sok mindenben válasz a kérdésedre :)

KGyST · http://repules.tumblr.com 2009.02.26. 21:46:19

Nem ismerem, de úgy tűnik, ez inkább egy általános jegyzetprogram, ami saját magában elvan jól.

Amit ény hiányolok, az egy olyan proggi, ami más fájlokba tud jegyzetelni. Ilyen nincs, és nem is biztos, hogy meg lehet csinálni. Egyébként online szolgáltatást lehetne rá építeni.
süti beállítások módosítása