IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2009.03.25. 16:39 KGyST

Last.fm vs. P2P: 1:0 (vagy 0:1?)

A hét híre, hogy a külföldiek számára fizetőssé válik a Last.fm, de csak a lényege, a rádiója, mert Amerikán, Anglián és Németországon kívül (még, illetve, ezután: már) nem tudják reklámbevételekből fedezni a költségeiket. Érdekes elképzelés, mert az első napon valószínűleg sehol nem voltak nyereségesek, az, hogy speciel Magyarországon még most sem azok, nem jelenti azt, hogy a lassabban fejlő dő magyar piacon nem is tudnának azzá válni, csak nem volt türelmük erre. Hogy teljes legyen a boldogság, megtiltják a rádiószolgáltatásuk mobil felhasználását is, ami keresztbe tesz az amerikai felhasználók egy részének is.

Ami a dologban szerintem érdekes, az az, hogy ezzel

  • Gyakorlatilag becsukják a kapukat az új felhasználók előtt, hiszen nem valószínű, hogy 3 Euróért valaki nekiállna kíséletezni. A növekedési ráta nulla lesz az új piacokon. Kecsegtető kilátások.
  • Akkor, amikor minden sikeres vállalkozásnak ötösével jelennek meg a klónjai, amik megrpróbálják lenyúlni az eredeti szolgáltatás felhasználótáborát, akkor a Last.fm szinte felszólítja a potenciális konkurenciát és felhasználói egy tetemes részét erre.
  • A megjelenő konkurencián belül tuti lesz legalább egy olyan, ami valami alapvetővel többet tud, mint a Last.fm, és ezzel már magát a céget is veszélyeztetheti. Amíg volt egy jól menő cég, addig nem volt ötletbörze, hogy mit lehetne jobban csinálni, most majd lesz.
  • A konkurens startupok nem kis része pont Last.fm mashupként működik, azaz a tudásbázist részben a Last.fm adatainak felhasználásával, ha nem is nulla, de mindenképpen lényegesen kevesebb munkával tudják felépíteni és használni. A recommendation engine maga nyitott, pl. ezt használja a TuneGlue, még a PirateBay is használja a Last.fm tudásbázisának egy részét. Vagy ezen szolgáltatásokat is valahogyan le tervezik zárni?
  • A Google össze tudta hozni, hogy ma már bevételei tetemes részét a "külföldi" működésével szedje össze. Nekik sikerült.

Már most léteznek olyan szájtok, mint a songza vagy a MixTape, amik újítanak a Last.fm-hez képest. A mi ezekkel kapcsolatban az igazán érdekes, hogy egyik sem tud beszámolni arról (iletve nagyon titkolja), hogy honnan szerzi a streamingelt zenét, amit játszik, ez a songza esetében valószínűleg a YouTube és egyéb videószájtok (mostabában lehalkított) videoklipjeinek hanganyaga, a MixTapenél titok.

A Last.fm rádióbezárós bulijának érdekes mellékszála, hogy akit ez nem zavart, mert csak a szájt tudásbázisát használta, az valszeg a vicseszterén tárolta a letöltött zenét (fúj, illegális), most nekik lett eggyel jobb. Az egész a kontrollált hozzáférés helyett a p2p felé viszi el a zenehallgatást.

Különféle hozzászólások szerint a zeneipar megvette és szépen le is építi a Last.fm-et. Zavarja őket, hogy létezik működőképes megoldás is.

Csak rá ne jöjjön valaki arra, illetve ki ne fejlessze a technológiát arra, hogy esetleg a p2p hálózatokról is lehet zenét streamingelni, illetve a Last.fm recommendation enginejét egy p2p keresővel összekötni sokkal nagyobb zenetárat lehet kiépíteni, mint amit egyáltalán el lehet képzelni, mert akkor sem a Last.fm-nek, sem a RIAA-nak, sem senki másnak esélye sem lesz arra, hogy a létező legjobb zeneszájtot, (magát a felhőt) bezárassa.

Szólj hozzá!

Címkék: web2.0 zene p2p last.fm mixtape songza


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr621025166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása