IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2009.08.22. 11:29 KGyST

Az Időkép SMS-viharriasztása: a Web 2.0 pozitív példája

Ritka az olyan példa, amikor a webkettővel minden rendben van. Ha a rendszer véletlenül jól működik, jók a célok, felépül a közösség is, akkor nem lehet a dolgot pénzzé tenni.

Úgy tűnik, az Időkép SMS-riasztással sikerült a webkettő minden jó tulajdonságát összegyúrva olyan új értéket létrehoznia, ami tényleg csak ezen a módon működik.

A kezdeti időkben ők egy amatőr meteorológus-közösséghez kapcsolódó portál voltak. (Figyeljük meg, hogy a meteorológiát művelheti pár tucat profi is, állami támogatást tarhálva, de mennyivel nagyobb lefedettséget hoz pár ezer amatőr: ez ebben az esetben pontosabb időjárási helyzetképet és időjárási modellt eredményez; ezt csak sok amatőr tudja költséghatékonyan megtenni).

A globális felmelegedés korszakában a hagyományos, tévén keresztül nézhető meteorológia állandó problémája, hogy az időjárás nem általában rossz vagy katasztrófális, hanem csak pár helyen szélsőséges, de erről pont az érintettek nem tudnak előre, mert a tűzijáték közben nincs bekapcsolva a rádió.

Az Időkép riasztása a Twitter után a második olyan szolgáltatás, amely az SMS-t képes kihasználni (sőt, anélkül nem is működik igazán): a flottul működő, de nem mindenhonnan elérhető internetet kiegészíti a mobiltelefonok régebbi, lassabb, de mindig bekapcsolt és működő hálózatával.

Az SMS másik nagy előnye, hogy ez lehetővé teszi az információ személyre szabott küldését, és ami ennél sokkal fontosabb: a személyre szabott fizetést is.

A rendszer jelenleg félkarú óriás, hiszen csak egy, előre beállított területen működik, az igazi megoldás (ahogy én ezt már korábban szerényen bátrokodtam kommentben felvetni) nyilván a felhasználók földrajzi helyzet, azaz (az egyébként a népűrűségtől függő felbontású, azaz frekventált helyeken pontosabb) cellainformáció alapján történő infromálása. Így a zivatarokra és egyéb eseményekre egy cella összes (előfizetett, vagy, ha a katasztrófák megelőzése "nem pénz kérdése", akkor bekapcsolt) telefonjának tulajdonosát figyelmeztethetik, mint ahogy azt egy kósza kommentemben már régebben felvetettem. Ez még csak a (remélhetőleg közel-) jövő zenéje, de a fejlődés látványos.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr51330434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása