IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2009.02.09. 22:38 KGyST

A Web 2.0 húzza ki az űrrepülést a csávából

Napjainkig az űrrepülés állami pénzekből és katonai eredetű rakétákkal üzemelt, ez nem meglepő módon zsákutcának (és pénznyelőnek) bizonyult, amiből szinte lehetetlen kimászni, különösen a hidegháború végeztével. A rakéták gyártói érdekeltek a tetemes árú, egyszer használatos eszközök gyártásában, és ahhoz, hogy valaki erre a piacra belépjen, nagyon sok pénzre van szükség.

Számomra a Phoenix űrszonda leszállásakor, illetve az akkor a Twitteren folytatott diskurzusból lett világos, hogy a Web 2.0, általában az informatika területén dolgozók (a magyar jómunkásemberek és az amerikai nagybefektetők egyaránt, úgy látszik) mennyire elkötelezettek az űrrepülés iránt. Bár a pénz nagy részét nem ők adják, de az a párszáz millió dollár, amit (a nagybefektetők, értelemszerűen) betesznek, kucsfontosságú helyeken landol, és itt  nem csak az űrturizmusban betöltött (fogyasztói) szerepükre gondolok.

A közeljövő szó szerint pezsegni fog az informatikusok által pénzelt/menedzselt űrmisszióktól, melyek akár paradigmaváltást is elhozhatnak a legközelebbi jövőben, itt egy (értelemszerűen) nem teljes lista, félig-meddig időrendben:

  • SpaceX: CEO-ja az ex-Paypalos Elon Musk. A Falcon 1 és 9 hordozórakéták és a Dragon űrhajó gyártója, minegyik többször felhasználható, remélhetőleg drasztikusan csökkenteni fogják az alacsony föld körüli pályára jutás költségeit (3500$/kg a mostani 10 000-25 000 $/kg-val szemben), ambíciókiról sokat elárul, hogy a nagyobbik rakéta hasznos terhének Mars felé indítható tömegét is megadják. A Falcon 1 tavaly (negyedik nekifutásra) már repült, a Facon 9 most, február-márciusban, a Dragon talán a második negyedévben repülhet, még idén dokkolhat a Nemezközi űrállomáshoz.
  • Ansari X -Prize, Spaceship Two: A soroztgyártott rendszer hordozórepülőgépe már tavaly, a SpaceShipTwo reélhetőleg idén repül, nem kis részben a Microsoftos Paul Allen pénzéből. Persze az X-Prize-ot kiíró Ansari család is a tech-szektorban utazik.
  • Ha már Paul Allen akkor Microsoft SETI Institiute és Allen Telescope Array, mely, ha készen lesz, a világ legjelentősebb SETI-re szánt berendezése lesz
  • Ha Microsoft, akkor a konkurens is: a Google Lunar X-Prize célja egy magán-holdszonda kifejlesztése, mely a felszínen a leszállás után még 500 métert is meg tud tenni
  • TESS: szintén részben a Google anyagi és technológiai támogatásával épülő űrtávcső, mely elsősorban fedési exobolygókat fog keresni, talán 2012-től
  • Armadillo Aerospace: a cég több versenyben (Ansari X-Prize, Google Lunar X-Prize) is érdekelt (volt), a Lunar Landing Challenge 2008-at meg is nyerte, alapítója a Doom-ot író John Carmack, de támogatója az nVidia is.

 

Szólj hozzá!

Címkék: web2.0 falcon űrrepülés


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr95915568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása