IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2010.10.21. 17:01 KGyST

Villámok fényképezése CHDK-val, 3. rész - Utómunka

Az eredeti jpg
Az eredeti jpg
A Mantiuk 06-tal feldolgozott raw
A Mantiuk 06-tal feldolgozott raw
A Fattallal feldolgozott raw
A Fattallal feldolgozott raw
A kész kép
A kész kép

Ez egy három részesre tervezett sorozat második része, az első rész itt, a második itt van.

 

A képeket én jelenleg Luminance HDR-rel és GIMP-pel dolgozom fel, mindkettő ingyenes.

A villámok meglehetősen szélsőséges fényviszonyokat generálnak, a zivatarfelhő pedig, különösen, ha közel van, meglehetősen semleges, unalmas háttérként jelentkezhet. Emiatt abszurd módon egyaránt kezelni kell a nagyon nagy és a nagyon kicsi fényintenzitás-különbségeket, emiatt érdemes a képeket a mindent elkenő jpg helyett raw-ba menteni, majd HDR technikával feldolgozni.

A raw-ot megnyitva, a gammát úgy állítom be, hogy a kép a lehető legkontrasztosabb legyen, majd tónustérképezem (Tonemap). Az egyik operátor, amit használok, a Mantiuk 06, szinte csak alapbeállításokkal. (A Detail levelt 1-ről max 5-re érdemes állítani, ez több részletet eredményez.) A program jó darabig eldolgozgat vele, amikor készen van, ennek a képnek a szintjeit mindenképpen érdemes állítgatni (Adjust levels). A kép mentése után lefuttatom a Fattal operátort is, alapbbeállításokkal, ezt is mentem. Egy dologra érdemes figyelni, 5000 pixelesnél nagyobb képeknél a Luminance nagyon belassul, bár ez főleg a panorámáknál okoz problémát.

A keletkezett három képet (a kamera eredeti jpg-jét és a két, Luminance HDR-rel készítettet) egymásra pakolom GIMP-ben, külön rétegként (érdemes csak az egyiket megyitni, a másik kettőt Húzd és vidd-del ráejteni, automatikusan rétegként nyitja meg őket). Alul lesz az eredeti, rá Normál módban jön a Mantiuk 06, legfelülre Rávetítés/Overlay módban a Fattal. Az átlátszóségokkal kell variálni, hogy a kép a lehető leglátványosabb legyen, a Fattal lehet 100%-os, a Mantiuk 06-os általában 30-60%-os, a jpeg háttér meg értelemszerűen 100%-os. Az eredményt a feldolgozás végén érdemes vágni és forgatni, majd menteni.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr402388925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása