IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2008.12.30. 22:50 KGyST

Web 2.5: Predikciók 2009-re (és későbbre, ha nem jönnének be)

  1. A Google Chrome megközelíti a 10%-ot, a Firefox stagnál, az IE legalább 10%-ot veszít, így pl. Magyarországon egy időre az Ff lesz a piacvezető. Hosszú távon viszont kiegyenlítődik a küzdelem, és legalább három browser lesz erős, emiatt javulni fog a web biztonsága(!). 2009 lesz az Opera utolsó esélye: ha nem tudja futtatni a Firefox kiegészítőit, vége a táncnak.
  2. A böngészők kilépnek eredeiti funkcióik közül. A Firefox a nélküle is futtatható, de rá írt kiegészítők miatt félig átveszi az oprendszerek szerepét, hasonló alkalmazások születnek rá, mint az Adobe Air-re. Tömegesen jelennek meg a mobiltelefonos böngészők, a Skyfire mellett a Firefox és a Chrome is versenybe száll, a mobil Opera megrogyik, de a cég még nem megy csődbe.
  3. Meg fogunk lepődni a Linux piacszerzésén: a netbookok miatt megmásfélszereződik. Vagy mindenki fekete Windowst installál, és akkor a linuxguruk lesznek meglepve.
  4. Valaki még villantani fog egyet netbook vonalon: fog jönni egy gép, ami sokkal igénytelenebb a maiaknál, és feleannyiba (100 dolcsi) kerül.
  5. Az összehajtható billetyűzet és az összehajtható monitor házasságából megjelenik az összehajtható számítógép, amely kicsire összecsomagolható, esetleg a ruha része lesz. De ez nem lesz 100 dollár.
  6. Komoly áttörés a képfelismerési technológiák terén: a képeket gépek címkézik majd. A javuló arcfelismerés a deep web indexálása miatt kínos titkok fognak kiderülni. A keresési találatok között mások bankszámlaforgalma és az elterjedő egészségügy szolgáltatások miatt kórtörténete is fel-felbukkan majd. Az első ilyen sokkszerű lesz, aztán megszokják, hogy nincsenek titkok. A Google Maps intergálja az Street View-be az elérhető webkamerák képt is, amik szintén kereshetőek lesznek.
  7. Google Translate magyarul.
  8. Az Egyesült Államokban elterjed a tudományos publikációk azonnali összefoglalása és hivatkozása a Wikipédián, a szerzők által.
  9. Megjelenik az információknak az a fajta összekapcsolása, ami már több, mint közösségi, de még nem szemantikus: egy olyan XML alapú szabvány, ami már több mint RSS. Egy Twitterre posztolt üzenet megjelenik a Facebook status updateként, de a beírt link a Del.icio-us-ben is mentődik, azonnal. Egy fotómegosztó szájtra feltett képeket online szerkesztővel szerkeszthetünk, és a késztermék az eredeti szájton tárolódik, bármelyik is legyen az a szájt. Az RSS-ben lesz full content és 140 karakteres összefoglaló is, rövidített linkkel. A feed overload így kezd megoldódni. Ez valami hasonló lesz, mint amit a FriendFeed csinál, de hogy ettől nekik rossz lesz, vagy éppen ők találják ki, az homályos.
  10. Elterjednek a Yahoo Pipeshez hasonló, információfeldolgozó szájtok: egy RSS-t (vagy az új XML alapút) bevezetve, megkapjuk a tartalmat egy másik nyelvre lefordítva, vagy Wikipédia-linkekkel kiegészítve, vagy éppen AideRSS-nek megfelelően szűrve. Az erősen processzált információ miatt az eredeti adatra az öreg isten sem fog ráismerni, könnyen elveszhet a reklámok között.
  11. Összeér a social networking és az információ megosztása. Emberek fognak megismerkedni, mert hasonló információkat osztanak meg, viszont a hasonló gondolkodású emberek sokkal relevánsabb információkkal látják majd el egymást, nyelvi korlátok nélkül. A két gráf (social és sharing) egymásra talál. A GÉP (melynek érzékszervei a fídek, tárgyi tudása a Wikipédia, esze a keresőmotorok összessége) mindezt figyeli, és értelmezi. Az első ilyen szájt a használhatóvá tett TurulMeme lesz, így egy magyar startup fog világszenzációt kelteni.
  12. Ha megjelenik a mesterésges intelligencia, akkor azt sekni nem fogja észrevenni, mert ott fog felbukkanni, ahol a legkevésbé várnánk. Talán a keresők találatai lesznek sokkal okosabbak. Nem lehet majd megmondani, hogy az intelligencia meddig gépi (keresőmotor) és mettől közösségi (SearchWiki).

 

Szólj hozzá!

Címkék: web2.0 web 2009


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr60849486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása