IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2009.03.03. 23:00 KGyST

A Twitter sikere és kudarca

Valószínűleg nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy a Twitter minden idők legellentmondásosabb webes szolgáltatása. Az egyik olalon impresszív növekedés mellett a fast web fogalmának meghonosítása, az újságok IT rovatainak címlapja, a másik oldalon a folyamatos lehalások és a finanszírozás (sőt, egyáltalán a finanszírozhatóság) teljes holmálya  van. Mindkettő elválaszthatatlan a szájt mögött működő teljesen egyedi logikától

  • A Twitter legnagyobb kettőssége abban áll, hogy míg bárhonnan (SMS, IM, webes szolgáltatások tömkelege) lehet a rendszerbe üzenetet küldeni illetve onnan fogadni, azaz nagyon könnyen generálódik forgalom, ennek a forgalomnak nagyon kis része megy magára a webszájtra, azaz viszonylag reménytelen dolog pénzt csinálni pl. hirdetésekből. Így előáll a nagy forgalom-kis bevétel-szindrómának egy fokozott változata.
  • A konkurencia egy része, pl. a Plurk ott hibázott nagyot, hogy a Twitter markáns alapgondolatát nekiláttak visszacsinálni: az input-output helyett a konkurenciánál az egyébként jól sikerült megjelenítés kapta a hangsúlyt, ez viszont kötöttségeket jelentett más helyeken: az igényes interfészt még okostelefonra is lehetetlen portolni, hát még SMS-ben elküldeni.
  • Az SMS miatt 160 karakterre korlátozódó üzenethossz érdekesen bontja le a kommunikációs korlátokat: mivel ebbe a hosszba nem fér bele semmilyen udvariassági formula, megszólítás, elköszönés, ezzel elkopnak az ilyen szituációkra jellemző gátlások is, így vadidegenek kommunikálhatnak egymással. Ez a fórumokon is megtörténik, de ott egy adott téma köré csoportosul a beszélgetés, a Twitteren nem.
  • A linkek beágyazásának lehetősége a 140 karakterben is hivatkozhatóvá tesz tetszőleges mennyiségű információt. Ezzel számos, sokkal összetettebb és specializáltabb szájt funciója átvehető. Pl. le lehet kérdezni egy címre mutató linkek számát, így a Twitter önmagában a Digg-hez hasonló szájtok funkcióját is átvesz, de egy portál is kiteheti tweet-be az új cikket, stb.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr69975780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása