IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2008.12.30. 11:21 KGyST

2008: az Awesomebar éve

Amit én a 2008-as év legnagyobb fejleményének tartok, az a Firefox 3-ba épített Awesomebar és környéke, komolyan, az ember ilyenkor kezdi azt hinni, hogy lesz még használható számítástechnika egyszer. Talán.

Nyilván ezt nem a Firefox lánglelkű készítői találták ki, emlékeim szerint az első ilyen proggi a Mac-es Quicksilver volt, ami egy launchpad, majd jöttek ennek a különféle klónjai, a Gnome Do, a Launchy és az Executor. De, időben visszamenve, a GIMP menüiben már vagy tíz éve megvalósították az alapötletet, ott is dinamikusan lehetett a billentyűzetkombinációkat.

Amit szeretek benne:

  1. Végre valami, ami számítástechnika és hajlandó tanulni. Ez tulajdonképpen a legfontosabb az egészben a számítógépek a mai napig képtelenek a tanulásra, mert nincsen olyan nyelv, amin el lehet bármit is magyarázni nekik. Így aztán nem meglepő, ha buták is maradnak.
  2. Ellentétben más, intelligens dolgokkal, az Awesomebar lelki életébe a Del gombbal meglehetősen egyszerűen be lehet avatkozni.
  3. Kihasználja a billentyűzet nyújtotta lehetőségeket. Amíg nem lesz valami drasztikusan eltérő interfész (hang-, tekintet- és gondolatfelismerés), addig úgyis ez lesz a fő beviteli eszköz.
  4. A frecency (gyakoriság + frissesség) is egy jó megközelítés, egyszerűen működik, na.
  5. Valószínűleg segít a dolgon az is, hogy a historyban (is) keresés miatt nem kell semmilyen webcímet eltenni bookmarkba. Nem kell előre okosnak lenni, elég utólag is.

4 komment

Címkék: firefox interface 2008 awesomebar


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr25848338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asszem 2008.12.30. 15:05:10

Engem kifejezetten idegesített az Awesomebar, mert kézzel kellett kitörölni a posztok végét, vagy nyomogatni a back gombot, ha vissza akartam térni a kiindulóponthoz.

Ezért sokkal jobban tetszik a Chrome Omniboxa, aminél figyeltek, hogy legalább a 2. vagy 3. opció mindig a legfelsőbb domain legyen, ne pedig utána a hatvankilencezer karakteres egyéb.

Plusz az Ominboxban kurva jó a keresőszavak definiálhatósága, nálam úgy van beállítva, hogy ennyit kell beírnom:

y pink floyd
és máris keres a youtube keresőjével pink floyd videót,
vagy
t pink floyd
és máris keres a torrentz keresőjével ..

KGyST · http://repules.tumblr.com 2008.12.30. 16:42:22

@Asszem:
Nekem az Awesomebar elve tetszik, amit a Chrome is korrektül megvalósít. Ha neked az tetsik, az majdnem ugyanaz.

A keresőszavakat a Firefoxban is lehet definiálni (a kettesben is lehetett), a bűvüs %s stringgel.

Kell csinálni egy keresést a hőn óhajtott keresőmotorral, az eredményt bookmarkolni, majd a bookmarkban a keresett kifejezést kicserélni a %s stringre. Ha ez megvan, a bookmarkhoz meg kell adni egy kulcsszavat, ami nálad a t vagy az y.

ezután a t pink floyd beírására elmegy a kulcsszóval megadott helyre, a %s-be meg behelyettesíti a stringet, és voilá, kész a keresés.

De a Chrome is jó, mihelyst lesznek addonjai, már szaladok is második browsernek installálni.

Asszem 2008.12.30. 18:37:29

Na, ez korrekt leírás volt, tök jó, bár én már végleg átálltam Chrome-ra, azért még jól jöhet. Secondary browser nálam IE (néha kell, pl. Live Mesh nem megy jól Chrome alatt), de azért van egy Operám és Firefoxom is, őket is frissítgetem, ápolgatom, öntözgetem, mint kis tamagocsikat.

De a krómot használom, és ezt telepítem pl. após ötszázötven éves laptopjára a maga 128mb ramjával, még azon is hasít :D

KGyST · http://repules.tumblr.com 2008.12.30. 19:45:55

Én munka mellé próbálkozom Chrome-mal és Operával, de mindig kiderül, hogy a kedvenc Ff extensionjaim nélkül fél órát bírok ki még így is. Ha a Chrome ezeket kezelni fogja, nagy jövő áll előtte.
süti beállítások módosítása