IndaFotó képek

RSS

Follow KGyST on Twitter 

AideRSS

Friss topikok

Linkblog

2009.07.12. 13:38 KGyST

Twitter: az információ egysávos szupersztrádája

A Twitter kezd egyolyan új hálózattá fejlődni, amely egy bizonyos fajta kommunikációra alkalmasabb, mint más megközelítések, annak minden funkciójával együtt, viszont az internettel ellentétben nem decentralizált: egy cég viszi, ettől függ minden.

Emiatt egy-egy kiesés (akár előre betervezett karbantartás, de még inkább egy megugró forgalomnál beütő összeomlás, áramszünet, pénzzavar, vagy éppen a most felmerülő biztonsági problémák) egyre komolyabb károkat fog okozni, ami első körben a konkurencia (ha lesz olyan, értve ez alatt nem a külcsín majmolását, hanem az alaplogika átvételét és továbbfejlesztáését) megerősödését, később (remélhetőleg) a nyílt szabványokon alapuló együttműködés megjelenését fogja eredményezni.

A 140 karakteres limit most még jó (ésszerű kompromisszum a mobiltelefonok eléréséhez), de szügségszerüen el fogja érni a korlátait: ahhoz, hogy az információ jól kategorizálhaó legyen, (pl. geotaggelés) egyszerűen rövidnek tűnik.

Akár így, akár úgy történik, a Twitter el kell, hogy veszítse egyeduralmát: föltéve, hogy nem dolgozik nagyon-nagyon jól, ezen erők ellen.

Persze a Twitter egysávossághának van jó oldala is: mindent bele lehet tenni (sokféle alkalmazásból lehet beletenni az adatokat), és mindent ki lehet venni belőle (megfelelő szűréssel-kereséssel releváns információk jöhetnek belőle valós időben). Kizárólagos, hasonlóan a Wikipédiához. Nincs alternatíva.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kgyst.blog.hu/api/trackback/id/tr581241705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása